Pracownicy rozmawiający na temat zasad informowania o obniżkach cen związanych z wprowadzeniem dyrektywy Omnibus

Informowanie o obniżkach cen - wymóg dyrektywy Omnibus

To jedna z najważniejszych zmian w nowych przepisach. Według założeń dyrektywy przedsiębiorcy wprowadzający obniżki mają obowiązek informowania klientów o najniższej cenie towaru lub usługi z ostatnich 30 dni przed wprowadzeniem promocji. Jeśli produkty są w sprzedaży krócej, będzie to najniższa cena od momentu wprowadzenia ich do oferty. W ten sposób dyrektywa Omnibus ma wyeliminować nieuczciwe praktyki polegające na sztucznym zawyżaniu cen tuż przed wprowadzeniem obniżki. Co istotne, informacja o najniższej cenie z ostatnich 30 dni ma znajdować się w widocznym miejscu, obok promocyjnej ceny.

Co się zmienia

Dyrektywa Omnibus ma wyeliminować sytuacje, w ramach których sprzedawcy sztucznie zawyżają ceny tylko po to, aby informować o rzekomych przecenach produktów. Nowe przepisy ograniczają możliwość stosowania takich praktyk, ponieważ wprowadzają one konsumentów w błąd.

Przepisy nakładają dodatkowe obowiązki na przedsiębiorców, którzy oferują obniżki cen. Zawsze muszą poinformować oni konsumentów o cenie danego towaru lub usługi, która była najniższa w ciągu 30 dni przed wprowadzeniem obniżki. Taką informację trzeba uwidocznić obok informacji o obniżonej cenie. Jeśli towar lub usługa są w sprzedaży krócej niż od 30 dni, trzeba poinformować o cenie, która była najniższa w okresie od rozpoczęcia ich oferowania do wprowadzenia obniżki.

Cenę i informację o obniżonej cenie należy zamieścić w miejscu ogólnodostępnym i dobrze widocznym dla konsumentów. Można umieścić informację na towarze, bezpośrednio przy nim lub w jego bliskości, np. na wywieszce, w cenniku, katalogu, na obwolucie. Można umieścić nadruk lub napis na towarze lub opakowaniu. W przypadku e-sklepów odpowiednie są sekcje cenowe ich interfejsów czy pushe i pop-upy, jeśli ogłoszenie dotyczy konkretnego towaru.

"Przykład: Jeśli ogłoszenie brzmi „50% taniej”, a najniższa cena w ciągu 30 poprzednich dni wynosiła 100 zł, sprzedawca musi przedstawić 100 zł jako cenę, od której oblicza 50% obniżki, nawet jeśli ostatnia cena sprzedaży wynosiła 160 zł.

Sprzedawca może podać także inne ceny odniesienia, np. cenę regularną. Komunikacja powinna być jednak jasna i przejrzysta, tak by konsument mógł łatwo ocenić, czy promocja faktycznie jest atrakcyjna.

"Przykład: Sprzedawca może komunikować obniżkę następująco:

Cena promocyjna: 50 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 75 zł (-33%)

Cena regularna: 100 zł (-50%)

Przepisy przewidują kilka wyjątków od obowiązku informowania o najniższej cenie. Nie dotyczy on m.in.:

  • towarów szybko psujących się lub z krótkim terminem przydatności (np. żywności, niektórych kosmetyków),
  • zmian cen, które nie są ogłaszane (więc nie mogą wprowadzać klienta w błąd),
  • ogólnych oświadczeń marketingowych, takich jak oznaczenia „najlepsze ceny”,
  • porównywania cen, prezentowania ofert personalizowanych, łączonych i warunkowych (np. „2 w cenie 1”, „kup produkt A, a produkt B dostaniesz gratis"),
  • programów lojalnościowych (żeby wykluczyć konieczność stosowania nowych wymogów, trzeba jednak ocenić założenia programu).
"Przykład: Internetowy sklep spożywczy oferuje dostawy świeżego mięsa z kurczaka w cenie 20 zł/kg. W piątek wprowadza weekendową promocję -25%”i cena spada do 15 zł/kg. W sobotę pogłębia promocję do -50%”(może przedstawić 20 zł jako cenę odniesienia i 10 zł jako cenę promocyjną). Po weekendzie wraca do ceny regularnej 20 zł, ale w kolejny piątek ponownie wprowadza promocję -25%. Świeże mięso z kurczaka jest towarem szybko psującym się, więc sprzedawca może podawać jako cenę odniesienia 20 zł (ostatnią przed zastosowaniem obniżki), mimo że tydzień wcześniej mięso można było kupić taniej (za 10 zł).

"Przykład: Klient otrzymuje jednorazowy rabat 10% za przystąpienie do newslettera – w takim przypadku przedsiębiorca nie ma obowiązku informowania o najniższej cenie.

Kto będzie miał nowe obowiązki

W Polsce przepisy obejmują zarówno sprzedawców towarów, jak i usługodawców. Nowe regulacje mają obowiązek stosować przedsiębiorcy, którzy są faktycznie stroną umowy z konsumentem. Dotyczy to sprzedawców, którzy zawierają umowy bezpośrednio,oraz tych, którzy korzystają z pośredników (np. oferują towary i usługi w ramach marketplace’ów). Przepisy nie mają natomiast zastosowania do samych pośredników czy tzw. agregatorów (oferujących porównywarki cen czy wyszukiwarki produktów i usług)

Realizacja nowych obowiązków może być szczególnie uciążliwa w przypadku modeli franczyzowych lub grup kapitałowych. Nowe przepisy nie uniemożliwiają bowiem grupowego ogłaszania obniżek cen, jeśli podmioty centralne (np. franczyzodawcy, spółki matki) planują i ogłaszają kampanie w imieniu sprzedawców (detalistów), którzy dystrybuują ich produkty. Gdy podmiot centralny ogłasza obniżki cen w imieniu detalistów uczestniczących w kampanii, musi upewnić się, czy są oni w stanie spełnić nowe wymogi, np. musi umożliwić im podanie wcześniejszej ceny.

Kobieta zmieniająca etykietę widoczną na półce sklepowej w związku z obniżeniem ceny produktu, tak aby była ona zgodna z przepisami wprowadzonymi przez dyrektywę Omnibus
Również sprzedaż w modelu omnichannel wymaga dokładnego przeanalizowania polityki cenowej. Gdy przedsiębiorca sprzedaje towary po różnych cenach za pośrednictwem różnych kanałów lub punktów sprzedaży i wprowadza ogólne ogłoszenie o obniżce ceny, jako wcześniejszą cenę danego towaru musi podać cenę, która w ciągu 30 dni była najniższa w danym kanale lub punkcie sprzedaży – osobno dla każdego z nich.
Półka sklepowa, na której widać informacje o obniżonej cenie produktu

Co w praktyce trzeba zrobić

Konkretne kroki, jakie należy podjąć, zależą od specyfiki funkcjonowania organizacji, m.in. od:
  • typu działalności (sklep tradycyjny, e-sklep, marketplace itd.),
  • modelu biznesowego i struktury organizacyjnej (np. grupy kapitałowe czy modele franczyzowe),
  • poziomu dotychczasowej świadomości prawnej i dojrzałości organizacji w zakresie wdrożenia wymogów konsumenckich (istniejące polityki cenowe, sposoby komunikacji szczególnych korzyści cenowych),
  • strategii marketingowej, w tym rodzajów stosowanych promocji (przeceny kwotowe, procentowe, oferty warunkowe, kody rabatowe, programy lojalnościowe itd.).

 

Można jednak wskazać kluczowe, uniwersalne obszary, które każdy powinien wziąć pod uwagę:

  • miejsce informowania o obniżkach cen – przeprojektowania mogą wymagać zarówno cenówki w sklepach stacjonarnych, jak i interfejsy sklepów internetowych,
  • treść informacji o cenie odniesienia – przedsiębiorca powinien zdecydować, czy komunikując obniżkę, chce odnosić się tylko do najniższej ceny z ostatnich 30 dni, czy może wprowadzi dodatkowe ceny odniesienia, np. cenę regularną lub sugerowaną cenę detaliczną,
  • możliwość skorzystania z wyjątków – warto rozważyć, czy charakter organizowanych akcji promocyjnych nie zwalnia z obowiązku przedstawiania ceny odniesienia (dotyczy to np. promocji łączonych, warunkowych lub spersonalizowanych ofert),
  • konieczność przeprojektowania polityki cenowej, w tym rozważenie, jak często ogłaszane będą obniżki,
  • ewentualną potrzebę zmiany komunikacji marketingowej – niekiedy konieczne może być np. przeprojektowanie banerów czy gazetek reklamowych.

Internetowi sprzedawcy powinni też rozważyć konieczność przeprojektowania systemów informatycznych, np. aby automatycznie wyświetlać jako przekreśloną najniższą cenę z ostatnich 30 dni lub poprawnie obliczać procentowy rabat.

 

Natalia Zawadzka, Paweł Tobiczyk - Kancelaria Prawna Maruta Wachta sp. k.

Strona ma jedynie charakter informacyjny i nie stanowi doradztwa prawnego. W razie wątpliwości co do interpretacji i stosowania informacji zamieszczonych na stronie rekomendujemy zasięgniecie opinii profesjonalnego podmiotu, który świadczy usługi w zakresie doradztwa prawnego.

Centrum Elektronicznych Usług Płatniczych eService sp. z o.o., nie jest podmiotem uprawnionym do udzielania informacji dotyczących sposobu stosowania przepisów prawa.

Poznaj eService

strefa-klienta

Strefa klienta

produkty-i-uslugi-1

Oferta

bezpieczenstwo-i-jakosc-uslug-3

Bezpieczeństwo i jakość usług