Spolka nalezaca do EVO Payments International

Mastercard i eService rozpoczynają testy nowej technologii, dzięki której smartfon może pełnić funkcję terminala płatniczego

Mastercard i eService ogłosiły pilotażowe wdrożenie rozwiązania LitePOS, które sprawia, że smartfon może spełniać funkcje zastrzeżone dotąd wyłącznie dla terminali płatniczych. LitePOS działa w oparciu o innowacyjną technologię „PIN on glass”. Połączenie smartfona oraz współpracującej z nim przystawki umożliwia bezpieczne przyjmowanie płatności kartowych również o wartości przekraczającej 50 zł i wymagających podania kodu PIN. To pierwsze tego typu wdrożenie na polskim rynku – jednym z trzech pierwszych w Europie. W pilotażu, który potrwa do czerwca 2019 r., może wziąć udział kilkuset klientów eService.

Rozwiązanie technologiczne testowane w ramach pilotażu polega na wyposażeniu smartfonów lub tabletów działających pod kontrolą systemu Android (począwszy od wersji 7.0 Nougat), w aplikację eService LitePOS oraz akcesoryjny czytnik kart płatniczych, którego producentem jest renomowany dostawca terminali – firma Ingenico. Otrzymany w ten sposób zestaw umożliwia stworzenie taniego i w pełni mobilnego rozwiązania obsługującego transakcje realizowane za pomocą zbliżeniowych oraz chipowych kart płatniczych. Jedną z najważniejszych cech nowego rozwiązania jest zachowanie najwyższych standardów bezpieczeństwa. Dzięki temu staje się możliwe przyjmowanie smartfonem transakcji kartą, których wartość nie musi być jak dotąd ograniczona do 50 zł, czyli maksymalnej kwoty płatności bez PIN. Nad certyfikacją rozwiązania gwarantującą bezpieczeństwo każdej transakcji czuwa Mastercard.

Rozpoczynający się pilotaż ma na celu przetestowanie nowego rozwiązania w warunkach rynkowych. W trakcie jego trwania, na bazie opinii przedsiębiorców biorących w nim udział, będą wprowadzane kolejne udoskonalenia. Końcowym rezultatem będzie opracowanie ostatecznego kształtu rozwiązania LitePOS i poddanie go finalnym testom, w końcowej fazie pilotażu.

„Wdrożenie wspólnie z Mastercard pilotażowej wersji rozwiązania LitePOS opierającego się o technologię PIN on glass jest jedną z ważniejszych innowacji, które wprowadziliśmy na rynek w tym roku. Testowana technologia ma ogromny potencjał. Wpisuje się w nasze dotychczasowe działania wspierające popularyzację nowoczesnych i bezpiecznych rozwiązań płatniczych. Jesteśmy przekonani, że dzięki wygodzie, łatwości obsługi i niskim kosztom rozwiązania, które przygotowujemy, już niedługo stanie się ono bardzo popularne, a na jego wykorzystanie zdecyduje się wielu nowych klientów, którzy dotąd odkładali decyzję o wprowadzeniu płatności bezgotówkowych do swojego biznesu” - mówi Joanna Seklecka, Prezes Zarządu eService.

Planowane testy rynkowe zostały poprzedzone jakościowym badaniem opinii przeprowadzonym wśród kilkunastu przedsiębiorców. Oceniali oni nową technologię, sposób instalacji aplikacji oraz łatwość użytkowania zestawu. Innowacja zaproponowana przez Mastercard i eService spotkała się z pozytywnym odbiorem. Uczestnicy badania wyrazili chęć zastosowania urządzenia tego typu w prowadzonej przez siebie działalności. Zalety nowej technologii zostały docenione zwłaszcza przez przedsiębiorców świadczących usługi mobilnie -  m. in. kurierów i taksówkarzy. Wzbudziły też zainteresowanie wśród przedsiębiorców, którzy z przyjmowania płatności kartą korzystają ze stosunkowo niewielką częstotliwością – prowadzących gabinety kosmetyczne, usługi hydrauliczne, fotograficzne oraz budowlane.

Jak wynika z najnowszego badania zrealizowanego przez Mastercard - „Przedsiębiorca w bezgotówkowym świecie”, jako jeden z częściej wymienianych powodów nie przyjmowania płatności kartą wymieniane są związane z tym koszty. Wskazuje na nie 10% spośród ankietowanych przedstawicieli sektora MŚP. Testowana obecnie technologia jest odpowiedzią na oczekiwania i możliwości małych firm. Pozwala zredukować niezbędną infrastrukturę i związane z nią koszty do absolutnego minimum. Dodatkowo, coraz większa liczba „ukartowionych” klientów sprawia, że inwestycja związana z akceptacją kart zwraca się szybciej. Prawie połowa (49%) przedsiębiorców w badaniu Mastercard zauważa, że liczba transakcji dokonywanych kartami przez ich klientów wzrosła w ciągu ostatniego roku. Taki sam odsetek jest zdania, że posiadanie terminala pozytywnie wpłynęło na rozwój ich biznesu.

„Płatności bezgotówkowe stają się standardem w sektorach handlu detalicznego czy usług. „PIN on glass” to kolejna już inicjatywa Mastercard mająca na celu ułatwianie przedsiębiorcom spełnienie oczekiwań konsumentów, którzy chcą mieć wybór między kartą a gotówką. Obecnie trwają już zaawansowane testy innej innowacyjnej technologii zmierzającej do przejęcia przez smartfon sprzedawcy funkcji terminala płatniczego. Ponadto, intensywnie wspieramy działania Fundacji Polska Bezgotówkowa, dzięki której MŚP przez 12 miesięcy mogą bezpłatnie wypróbować terminal płatniczy” – mówi Kamila Kaliszyk, dyrektor ds. rozwoju rynku w polskim oddziale Mastercard Europe.

Komunikat w wersji pdf można pobrać tutaj.

Zdjęcia przykładowego zestawu LitePOS można pobrać tutaj.

Kontakt dla mediów – Mastercard

Anna Marciniak

Communications Manager, Mastercard

anna.marciniak@mastercard.com

tel: +48 (22) 526 12 60

Agencja Solski Communications

Zespół Mastercard

tel. +48 (22) 242 86 29, -26, -34

mastercard(at)solskipr.pl

O Mastercard

Mastercard (NYSE:MA) jest firmą technologiczną działającą w globalnym obszarze płatności. Nasza sieć przetwarzania płatności łączy konsumentów, instytucje finansowe, sprzedawców, rządy i przedsiębiorstwa w ponad 210 krajach i terytoriach na całym świecie. Produkty i rozwiązania Mastercard sprawiają, że codzienne czynności związane z zakupami, podróżami, prowadzeniem firmy czy zarządzaniem finansami są dla każdego łatwiejsze, bezpieczniejsze i bardziej efektywne. Śledź nas na Twitterze @MastercardPL, przyłącz się do dyskusji na Beyond The Transaction Blog oraz zasubskrybuj najnowsze informacje z Centrum Prasowego Mastercard.